تاریخچه باقری ها
خانه باقری ها توسط حاج محمد رضا باقری در سال ۱۲۴۶ ساخته شد و همراه با دو بردار کوچکتر خود حاج محمد حسین و حاج محمد رحیم این خانه را گسترش دادند.
حاج محمدرضا با سه ازدواج داری دو پسر و نه دختر و محمد رحیم با سه ازدواج دارای چهار دختر و شش پسر و حاج محمد حسین با یک ازدواج دارای دو پسر و یک دختر بودند. با گذشت سالها و گسترش جمعیت خانواده و همچنین ازدواج های فامیلی منجر به ساخته شدن ساختمان مختلف در اضلاع این زمین بزرگ شده است.
برخی از دخترها و پسرها نیز با خاندان تقوی یا فسلفی ازدواج کرده اند و در جوانی خانه باقری را ترک کردند. بدین ترتیب بافت تاریخی گرگان به عنوان نخستین بافت تاریخی ثبت ملی شده در کشور در سال ۱۳۱۰ صاحب خاندانی ارزنده، گسترده و ثروتمند بود که رسم مهمان نوازی و گشاده رویی از مهم ترین خصلت های آنها بوده است.
. حاج محمدرضا صاحب گسترده ترین راسته بازار بزرگ گرگان (نعلبندان) بوده است و بدلیل اهمیت و نفوذ اقتصادی این خانواده در منطقه استرآباد و تمامی روستاهای اطراف، در عمده مسائل مهم اجتماعی و سیاسی مشارکت جدی داشته اند.
مذهب نیز جایگاه ویژه ای در نزد این خانواده داشته است. تمام مراسم مذهبی نظیر دهه محرم، اعیاد شعبانیه، ماه مبارک رمضان و … با آداب کامل به جا آورده می شده است. در ماه مبارک رمضان و همزمان با شب های قدر مراسم عزاداری و افطار با حضور افراد خاص برگزار می شده است. در دهه محرم متناسب با آداب و رسوم منطقه منبری در حیاط اصلی برای روشن کردن شمع توسط زائران در حیاط اصلی قرار می گرفته است و هنوز بعد از سالیان سال مراسم پا منبری در خانه باقری ها پابرجاست.
پیشه اصلی این خاندان تجارت بود. تجارتی که عمدتا بر پایه محصولات کشاورزی شکل می گرفته است. روستاییان یا رعیت در مناطقی نظیر ( نومل، جلین و … ) به کشت عمده محصولات کشاورزی استان نظیر پنبه یا توتون و .. مشغول بوده اند. این محصولات عمدتا با محصولات تجاری از کشور روسیه مبادله می شده است یا خرید و فروش انجام می شده.
در اوضاع و شرایط دوران قاجار در استر آباد بسیاری از حوادث مهمی در داخل و خارج از کشور نقش داشته است، که از جمله آنان انقلاب مشروطه و نقش موثر گرگان به لحاظ منطقه ای، انقلاب کبیر روسیه و خروج آخرین کنسول روسیه تزاری از گرگان بوده است. خانواده کنسول روس در گرگان از مهم ترین مهمانان خانواده باقری بوده اند و بیشترین مراودات را با آنان داشته اند. آن ها در سال ۱۲۹۶ و با وقوع انقلاب کبیر روسیه و خروج از ساختمان کنسولگری گرگان بدهی زیادی به خانواده باقری داشته اند.
همچنین با تغییر واحد پولی این کشور پس از انقلاب کبیر بسیاری از اسکناس های روبل که در صندوقچه های زیادی در خانه باقری پنهان بود، بی ارزش ماند و خانواده باقری با یک رکود اقتصادی مواجه شدند. . پس از آن با اشغال ایران در شهریور ۱۳۲۰ شهر استرآباد نیز دستخوش آسیب های حاصل از جنگ شد. در دوران جنگ رونق تجارت کاهش چشمگیری داشت و خانواده باقری به دلیل ملاحظات امنیتی بیشتر درون خانه بودند. خانه ای که با گسترش در طی سال های متوالی خود خصوصیات بارز یک شهر را داشت.
در دوران پهلوی دوم دخالت های زیادی در شکل ساختاری خانه باقری شکل گرفت. که منوط به گستردگی ساختار شهر و بازار و محلات قدیمی بوده است. بخشی از حیاط مطبخ نیز جهت گسترش بنای حسینیه مجاور خانه باقری، به آن واگذار گردیده است. پیشه عمده نسل باقی مانده از سه برادر بزرگ باقری، حضور در ارگان های دولتی، شهرداری و بانک های مهم شهر بوده است.
تا سال ۱۳۸۰ آخرین نسل ها در این خانه بزرگ، تو در تو و بی نظیر زندگی می کردند که از جمله آن ها می توان به “اسد” و “خسرو” باقری اشاره کرد. با ثبت این خانه در فهرست آثار ملی ایران در تاریخ ۱۶ مهر سال ۱۳۷۹، و خرید خانه توسط سازمان میراث فرهنگی از وراث، خانه از سکنه تخلیه شد.
مرمت این خانه مابین سال ها ۸۴ تا ۹۰ در غالب طرح پردیسان انجام شد و به دلایل متعدد در نیمه راه متوقف گردید. در حال حاضر بخش خصوصی شرکت معماری زما با تحویل خانه باقری از سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور در آبان ماه سال ۱۳۹۵ موجبات مرمت اصولی و بهره برداری از آن در غالب مجموعه اقامتی و گردشگری با عنوان بوتیک هتل هفت پیکر را فراهم خواهد کرد و در سال ۱۳۹۹ با حضور وزیر گردشگری جناب آقای دکتر مونسان و بصورت پخش زنده در شبکه های خبری افتتاح گردید.
هم اکنون خانه باقری ها که بزرگترین خانه تاریخی شمال کشور است به یک مقصد گردشگری فاخر در گرگان تبدیل شده است که ضمن حفظ اصالت بنا خدمات خلاقانه ای در بخش های اقامتی و پذیرایی به مهمانان ارایه می دهد.
چرا آکادمیک بوتیک هتل؟
رویکرد آکادمیک برای اولین بار است که در یک مجموعه اقامتی مطرح می گردد و این به معنای آن است که تمامی مواجهات میهمانان با فرهنگ و میراث غذا در بوتیک هتل هفت پیکر مبتنی بر واقعیات زیستی مردمان این سرزمین خواهد بود که از طریق برنامه ریزی و اجرای یک سلسله مطالعات و پژوهشهای انسانشناختی در حوزههای مختلف مانند غذا، صنایع دستی و معماری در مناطق فرهنگی به دست آمده و مهمانان ما در طول اقامت خود در بوتیک هتل هفت پیکر و در گشت هایشان با آن مواجه خواهند شد.
- Fill in the Reservation form,
- Make online reservation,
- Send an email to info@museumhotel.com.tr, or,
- Contact reservations on +۹۰ (۳۸۴) ۲۱۹ ۲۲ ۲۰.